Most pár ingyenes logo-t hajtottam fel nektek! Remek kis gyűjtemény inspiráció merítéséhez, vagy a logótervezéshez szükséges technikák megtanulásához. Mert ugye azt  mindenki tudja, hogy egy jó webdesign alapja lehet egy jó logó, míg egy rosszul megtervezett igénytelen logo esetében vért izzad az ember amíg valami használhatót összehoz. És akkor is csak félve pillantgat a logó irányába ami jelentősen lerontja az összhatást.

 Itt a preview a logókról és innen szedhetőek le.

1, Egy ingyenes felületen elhelyezett honlapnak rossz üzenete van. Igen negatív benyomást kelt a látogatóban az, ha egy cég pár ezer forintot sajnál kiadni erre. Valamint az ingyenes tárhelyen elhelyezett honlapokban SOKKAL kevésbé bíznak meg a látogatók, mivel egy ilyen tárhelyet bárki pillanatok alatt összeklikkelhet magának. (Ez alól kivételt képeznek a blogok. A blogokon olvasható infókat a netezők könnyeben megemésztik és elfogadják mint egy marketingrizsát. Emiatt is trend a cégek körében mostanában a blogolás.) Aztán ott van a rossz szomszédság. Nem túl jó benyomást kelt az emberben ha hasonló domainen, fellelhető 10-20 sexportál, jópár kalóz szoftverek letöltését segítő website stb. Ilyen társaságból indulva akarjuk építeni cégünk arculatát, imázsát?

2, Amit az interneten igy, kapunk ingyen az nem a miénk. A szolgáltató bármikor csődbehet, lehúzhatja a rolót, és oda a weboldalunk. Nem mehetünk panasszal senkihez.

3, A fentihez kapcsolódóan... A honlapok megítélése keresők részéről nagyban függ attól, hogy egy domain mennyi idős, mennyien hivatkoznak rá. Ez egyébként a keresőoptimalizálás egyik alapja is, minnel több link mutasson az oldalunkra! Gondoljunk bele, évek munkája veszhet kárba azzal, hogy a szolgáltató elveszi tőlünk a webcímünket.

4. Egy fizetős tárhelyszolgáltatónál, ügyfélszolgálatosok és szakemberek hada áll készenlétben, hogy megoldják az esetlegesen felmerülő problémákat, amire egy ingyenes tárhely esetében nem számíthatunk.

Én mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy fontolja meg a fentieket. 5-6 ezer forintos éves díj mellett már viszonylag nagy tárhelyet kaphatunk és ez a befeketett pénz sokszorosan megtérül egy honlap esetében. A honlapkészítés során sokszor ez a legkisebb kiadás.

Külföldön, de már itthon is egyre népszerűbbek az úgynevezett showcase oldalak, amiket magyarul webdesign galériának lehetne leginkább nevezni. Ezek a galériák a legjobban sikerült webdesign-nal rendelkező oldalakat hivatottak egybegyűjteni. Egy-egy ilyen galériába bekerülni nehéz, a weboldalnak komoly minőségi követelményeknek kell megfelelnie. Éppen ezért a bekerülés egyfajta kiváltságnak, a munka elismerésének számít.

Nem hiába hiszen ezeknek a galériáknak a tulajdonosai legtöbbször színtén designerek. Ha valakinek a munkáját a szakma, a konkurencia is elismeri sokat nyom a latba. Ezért sokan büszkén hirdetik is, hogy mely munkáik kerültek be bizonyos galériákba.

Persze a galériák között is van minőségi eltérés. Igazából egy ilyen galériának a minőségét a bekerült munkák színvonala szabja meg. Vannak galériák akik a kevesebb több elvet vallják ezért sokkal nehezebb bekerülni, mert nagyon megválogatják a munkákat. Természetesen egy ilyen galériába bekerült oldal webdesignere sokkal büszkébb lesz erre.

A webdesign galériába bekerülni nem egyszerű, de oldalt beküldeni annál inkább. Általában az oldalon erre van külön menüpont ahol pár adatot megadunk az oldalról és a készítőjéről és már megy is a levél a szerkesztőknek. Ha ők úgy itélik meg oldalunk pár nap múlva megjelenik a galériában.

Nemzetközi szinten az egyik legelismertebb galéria a cssmania.com. A magyar oldalak még csak gyerekcipőben járnak, de ha beírjuk a keresőbe, hogy "web design galéria", párat már így is találhatunk.

 

Biztos sokszor előfordul veled is, hogy a layerek önálló életre kellnek. Jobba-balra elcsúszva az oldal egészének megjelenését rontják. Hiányzik az oldalból valahogy a rendezettség, az egységesség érzése. Ezt a problémát hivatott kiküszöbölni a grid designer aminek segítségével egy egyszerű négyzetrácsos hálóra felrajzolhatjuk a készülő web design felépítését. Ezáltal könyebben tudjuk eltalálni az arányokat, és tervezhetünk átláthatóbb weblapokat.

Elérhető itt

Újabb gyönyörű ikonokat találtam, amiket megosztok most veletek. Egy csomó alkalmazás ikonját találjátok ebben a packban, szám szerint 43-at, png formátumban. Vegyétek, vigyétek:)


Letöltés innen

Nemrég futtottam bele ebbe a mások által már régóta használt alkalmazásba, mely a SIFR nevet viseli. Nem tudom, ki hogy van vele, de webdesign tervezéskor sokszor szívesebben használnék szebb fontokat a rendszerfontoknál olyan dolgok megjelenítésére is (pl címsorok) melyeknél feltétel a szerkeszthetőség. Erre eddíg nem sok lehetőségünk volt,  a SIRF pont ezt problémát hivatott megoldani.

Az kiegészítő tulajdonképen két platformot használ. Először is van egy flash movie amibe bele kell fordítanunk a nekünk tetsző fontot (minta flash csatolva a cucchoz), és van egy javascript, ami azt csinálja, az általunk használt tag-ekhez definiált flash movikat, letöltéskor a h tag-ekre teszi. Így a web design gyönyörű szép fontokat használhat viszont szerkeszthető és ami mégjobb a keresők is olvasni tudják hiszen ott van a szabványos h tag is. Ami még külön szép a dologban, hogy annak akinek nincs flash playere vagy le van tiltva a javascript a sima h-tag jelenik meg.

Plusz feature, hogy ezeket a címsorokat linkelhetjük és a hover állapotuk is definiálható! A SIFR honlapba történő ültetése nem bonyolult dolog. Nem kell hozzá mély flash programozó tudás, csak minimális flash ismeretek. A népszerűbb keretrendszerekhez (pl.: wordpress) bajlódni se kell vele, van hozzá plugin!

Király cucc, minden designernek csak ajánlani tudom, hogy web design tervezésekor vegye figyelembe ennek az alkalmazásnak a használatát.

Példa oldallal, flash-el meg mindennel innen tölthető le.

Gyönyörű, letisztult és elegáns ikonok igazán szép web design készítéshez. A pakban 32 ikon található 16x16-os mérettől a 128x128-asig. Természetesen transparens pngben. Szabadon felhasználható bármilyen design-ban, legyen az személyes vagy üzleti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letölthető innen!

Vista aero icon pack!

Címkék: design web grafika ikonok

2009.08.17. 13:00

135 (!) kiváló minőségű ikon Vista stílusban. Az ikonok mérete 256x256 és átlátszó 24bites png formátumúak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letöltés innen!

Szüke ikon set

Címkék: grafika webdesign ikonok

2009.08.15. 10:02

9 darab, elegáns zöld szürke ikon a visszafogottabb designokhoz.

Web alkalmazások ikon set

Címkék: design web grafika ikonok

2009.08.13. 10:00

20, speciálisan alkalmazásokra, web funkciókra dizájnolt ikon set (pl: profil, hozzáadás, törlés, naptár stb). A csomagban többféle méretben is megtalálható (48×48 pixel, 32×32 pixe, és 24×24 pixel). Mindegyik 24bites png formátumú, átlátszó háttérrel. Szabadon használható személyes és üzleti célokra is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Letöltés innen

Bár ilyen ikonokra riktán van szüksége egy designernek web design készítésénél, de ha kell tuti, hogy nem talál. Ezért indulásnak felteszek ide 12 ikont a témában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beköszöntő

Címkék: design web webdesign honlapkészítés

2009.08.11. 10:02

Sziasztok!

Szeretnék itt sok hasznos szép dolgot megosztani veletek a jövőben. Lesznek közöttük ikonok, képek, ps brushok, shape-k minden olyan segédlet, ami jól jöhet egy designernek honlapkészítés során. Nem is szaporítom a szót, vágjunk bele!